Uništena svaka mogućnost registracije Krivaje 1884

Bez autora
Sep 02 2010

Čak i teorijska mogućnost da se pokuša peta registracija Krivaje 1884 potpuno je uništena. Naime, stigla su dva zahtjeva za stečaj državne Krivaje kao suosnivača novog preduzeća, a u pripremi je i treći. Zavidovićanin Midhat Hasanić podnio je zahtjev za stečaj još 28. maja, a 13. jula to je učinila i firma Hara iz Gračanice kod Visokog. Stečajni sudija ovog suda Ramo Ljevaković zatražio je 27. avgusta od oba predlagača da uplate polog za troškove prethodnog postupka, koji u Hasanićevom slučaju iznosi 1.000 KM, a u slučaju visočke firme 2.000 KM. Ako barem jedna od uplata bude zaključena do ponedjeljka, 13. septembra, bit će obnovljen stečajni postupak. Pored problema s količinama isporuke sirovine, direktor Krivaje 1884 Ismet Mujanović navodi da ima informaciju da će 167 radnika državne Krivaje tokom sedmice podnijeti novi, treći prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Prema njegovim riječima, pokretanje stečaja traže radnici za koje je Federalna vlada ranije izdvojila više od tri miliona KM.

Uništena svaka mogućnost registracije Krivaje 1884Čak i teorijska mogućnost da se pokuša peta registracija Krivaje 1884 potpuno je uništena.

Naime, kako je potvrđeno "Dnevnom avazu" u Općinskom sudu u Zenici, stigla su dva zahtjeva za stečaj državne Krivaje kao suosnivača novog preduzeća, a prema najavi direktora Krivaje 1884 Ismeta Mujanovića, u pripremi je i treći.

Uplata pologa

Kako je za naš list potvrdila portparolka Suda Alisa Varupa-Radončić, Zavidovićanin Midhat Hasanić podnio je zahtjev za stečaj još 28. maja, a 13. jula to je učinila i firma Hara iz Gračanice kod Visokog.

Stečajni sudija ovog suda Ramo Ljevaković zatražio je 27. avgusta od oba predlagača da uplate polog za troškove prethodnog postupka, koji u Hasanićevom slučaju iznosi 1.000 KM, a u slučaju visočke firme 2.000 KM. Ako barem jedna od uplata bude zaključena do ponedjeljka, 13. septembra, bit će obnovljen stečajni postupak.

Pored problema s količinama isporuke sirovine, direktor Krivaje 1884 Ismet Mujanović navodi da ima informaciju da će 167 radnika državne Krivaje tokom sedmice podnijeti novi, treći prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Prema njegovim riječima, pokretanje stečaja traže radnici za koje je Federalna vlada ranije izdvojila više od tri miliona KM.

- U Sporazumu koji su napravili, bilo je rečeno da će ta sredstva biti isplaćena radnicima poslije registracije firme, jer se Vlada FBiH nadala da će firmu još ranije registrirati Vrhovni sud. Kako se to nije desilo i kako je istekao rok od 60 dana, radnicima je ponuđen produžetak roka iz Sporazuma. No, problem predstavlja to što radnici neće da prihvate nikakva prolongiranja nego sada, jednostavno, traže stečaj - kazao je Mujanović.

Aneks ugovora

Krivaja 1884 i Ferimpex, prema Mujanovićevim riječima, nemaju nikakav dodir s ovom problematikom, jer je Vlada FBiH na sebe ranije preuzela rješavanje problema. Prema Sporazumu o načinu izmirivanja dugovanja Krivaje, potraživanja iznose 3.122.484,94 KM, a sastoje se od razlike neisplaćenih plaća, dijela kamata u iznosu od 30 posto te troškova parničnog i izvršnog postupka za 172 radnika.

- Iako smo ranije najavili da ćemo nastaviti s radom ako riješimo problem isporuke sirovina i ako se stvore uvjeti za potpisivanje aneksa Ugovora o zajedničkom ulaganju između Krivaje 1884, Ferimpexa i Vlade FBiH, to sada više nije moguće - rekao je Mujanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik